Bachelor's degree in Viticultural and Oenological Science and Technology

Wine business economics

Course code
4S000884
Name of lecturer
Davide Nicola Vincenzo Gaeta
Coordinator
Davide Nicola Vincenzo Gaeta
Number of ECTS credits allocated
6
Academic sector
AGR/01 - AGRICULTURAL ECONOMICS AND RURAL APPRAISAL
Language of instruction
Italian
Period
I semestre dal Oct 1, 2020 al Jan 29, 2021.

Lesson timetable

Go to lesson schedule

Learning outcomes

Provide students with the necessary elements for understanding the economic and financial management of wine businesses. Students will be able to analyze the budget items, and their indexes.

Syllabus

the business concept and its intended use
enterprise and production factors
the principles of economic management
the structure of the corporate assets
the composition of the financial statements
the balance sheet and the income statement
the economic and profitability balance ratios
break even point and wine business game

Reference books
Author Title Publisher Year ISBN Note
Angela Broglia Guiggi - Corrado Corsi - Giorgio Mion Economia Aziendale Giappichelli 2009 978-8-834-89681-5

Assessment methods and criteria

L'obiettivo dell'esame sarà quello di valutare le conoscenze dello studente in merito agli strumenti di gestione ed amministrazione di economia aziendale agraria e vitivinicola . L'esame sarà orale con domande riguardanti gli argomenti affrontati in aula ed esercitazioni di contabilità ed indici di bilancio. La valutazione sarà espressa in trentesimi. La modalità di esame sarà la medesima per gli studenti frequentanti e non frequentanti.





© 2002 - 2021  Verona University
Via dell'Artigliere 8, 37129 Verona  |  P. I.V.A. 01541040232  |  C. FISCALE 93009870234